Belia & Kemajuan Teknologi Malaysia: KBS dan MTDC Tinta MoU Baharu

Dalam usaha memperjuangkan kemajuan teknologi belia dan memacu Revolusi Perindustrian Keempat, Kementerian Belia dan Sukan (KBS) telah bergabung tenaga dengan Perbadanan Kemajuan Teknologi Malaysia (MTDC). Hari ini, di Pusat Teknologi UPM-MTDC III, Serdang, entiti ini memperingati kerjasama ini dengan menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) baharu.
Pautan


(Dari kiri) Mariamah Hj Daud, Pengarah Bahagian Pembangunan Teknologi MTDC, Ts. Hj Mohammad Hazani Hj Hassan, Ketua Pegawai Eksekutif MTDC, Shahrul Affendi Bin Baharudin, Ketua Pengarah Bahagian Pembangunan Kemahiran Belia, Kementerian Belia dan Sukan di KBS dan Liyana binti Haminudin, Penolong Pengarah Bahagian Pembangunan Kemahiran Belia, Kementerian Belia dan Sukan di KBS

Dalam usaha memperjuangkan kemajuan teknologi belia dan memacu Revolusi Perindustrian Keempat, Kementerian Belia dan Sukan (KBS) telah bergabung tenaga dengan Perbadanan Kemajuan Teknologi Malaysia (MTDC). Hari ini, di Pusat Teknologi UPM-MTDC III, Serdang, entiti ini memperingati kerjasama ini dengan menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) baharu.

Dari Penglihatan kepada Realiti
Ini bukan inisiatif kerjasama pertama antara KBS dan MTDC. Terdahulu pada bulan Mac, di Institut Latihan Perindustrian Kuala Lumpur, Memorandum Kerjasama telah ditandatangani untuk Program Transformasi Pendidikan Teknikal, Vokasional (TVET). MoU baru-baru ini menandakan perluasan wawasan itu dan mencerminkan komitmen bersama kedua-dua organisasi untuk memartabatkan belia negara.

Tanggungjawab & Matlamat Bersama
MTDC akan mengukuhkan visi KBS dengan menawarkan khidmat nasihat, sokongan, dan yang paling penting, menerajui pengenalan kilang pengajaran untuk program TVET yang menyasarkan pelajar universiti. Khidmat nasihat ini merangkumi pelbagai aspek, daripada pemindahan pengetahuan, peningkatan peralatan, dan latihan profesional dalam sektor dipacu teknologi kepada memastikan standard pendidikan peringkat teratas.

Pelaksanaan Teaching Factory menandakan cita-cita yang lebih luas. Ia bukan sahaja mengenai pendidikan tetapi mempertingkatkan komponen infrastruktur seperti menaik taraf kemudahan dan peralatan mengajar, memastikan suasana pembelajaran yang optimum untuk para cendekiawan.

Pandangan daripada Pemimpin
Ts. Hj Mohammad Hazani Hj Hassan, Ketua Pegawai Eksekutif MTDC yang dinamik, menekankan semasa majlis itu, “Dengan bekerjasama dengan Kementerian Belia dan Sukan dan Institusi Latihan Kemahiran Belia dan Sukan (ILKBS), ia memberi kita peluang untuk mencipta ekosistem bertenaga yang memperkasakan belia dan mempercepatkan kemajuan teknologi di Malaysia. Kami bercita-cita untuk mewujudkan kumpulan bakat TVET yang kompeten untuk pekerjaan bergaji tinggi dalam industri deeptech dan i.40.”

Menyuarakan sentimen ini, En Shahrul Affendi Bin Baharudin, Ketua Pengarah Bahagian Pembangunan Kemahiran Belia KBS yang dihormati, berkongsi, “Memperkasakan belia kita dengan kemahiran dan pengetahuan yang mereka perlukan untuk berjaya dalam era digital adalah keutamaan kepada Kementerian Belia dan Sukan. Kerjasama kami dengan MTDC adalah bukti komitmen kami untuk menyediakan alat dan peluang kepada golongan muda Malaysia untuk berkembang maju dalam Industri 4.0.”

Komitmen ke hadapan
Bersama-sama, KBS dan MTDC bersedia untuk memberi impak yang ketara. Dengan menggabungkan kekuatan dan pengetahuan mereka, mereka bersedia untuk memperkasakan anak muda Malaysia, menyediakan mereka untuk menghadapi sempadan digital di hadapan.

Mengenai Perbadanan Kemajuan Teknologi Malaysia (MTDC)
Malaysian Technology Development Corporation Sdn Bhd (MTDC), yang ditubuhkan pada Mac 1992, mempunyai sejarah yang kaya dalam membina entiti Malaysia berasaskan teknologi yang berdaya saing di peringkat global. Tawaran bersepadunya termasuk Pelaburan Strategik, Center of 9 Pillars® (Co9P®) dengan tumpuan pada Industri 4.0, Akademi Latihan Usahawan Tekno (TENTRA), Pusat Teknologi MTDC, dan pelbagai perkhidmatan nasihat & nilai tambah, terutamanya untuk PKS dalam sektor teknologi. MTDC, dengan strategi pelbagai serampangnya, telah menjadi kuasa panduan dalam membawa syarikat teknologi Malaysia ke pasaran global. Untuk mengetahui lebih lanjut tentang kerja transformatif mereka, lawati www.mtdc.com.my.