Program Pengkomersialan Harta Intelek Cohort 2 bantu Johor perkasa aktiviti tekno-keusahawanan

JOHOR BAHRU: Kerajaan Johor terus komited dalam memperkasakan aktiviti tekno-keusahawanan di negeri ini, menerusi pelaksanaan Program Pengkomersialan Harta Intelek Cohort 2, tahun 2023 anjuran hasil kolaborasi strategik antara Malaysian Technology Development Corporation (MTDC) dan …
Pautan


Dengan adanya program pengkomersialan seumpamanya, permohonan paten tempatan akan meningkat dan lebih banyak teknologi dan inovasi dapat dikomersialkan. – Foto Astro AWANI

JOHOR BAHRU: Kerajaan Johor terus komited dalam memperkasakan aktiviti tekno-keusahawanan di negeri ini, menerusi pelaksanaan Program Pengkomersialan Harta Intelek Cohort 2, tahun 2023 anjuran hasil kolaborasi strategik antara Malaysian Technology Development Corporation (MTDC) dan Perbadanan Usahawan Johor Sdn. Bhd. (PUJB).

Program ini bukan sahaja mampu mendukung usahawan tempatan untuk lebih berdaya saing dalam pasaran, malah turut memberikan peluang untuk menyuntik teknologi industri 4.0 di dalam perniagaan mereka.

Ketua Pegawai Eksekutif MTDC, Mohammad Hazani Hassan berkata, ia merupakan kali kedua pihaknya berganding bahu dengan PUJB dalam menjayakan usaha tersebut.

Katanya, menerusi inisiatif itu, MTDC turut menyasarkan untuk membimbing 10 syarikat atau penyelidik melalui khidmat nasihat dan bimbingan selama tempoh 6 bulan, dalam mengkomersialkan teknologi atau harta intelek mereka ke pasaran.

“Antara aktiviti yang utama akan dikendalikan termasuk aktiviti pengesahan teknologi dan pasaran. Cohort 2 ini akan dijalankan dalam dua fasa dan syarikat yang terpilih akan melalui dua fasa saringan.

“Dimana pada fasa pertama, sebanyak 20 syarikat atau penyelidik akan dipilih untuk menjalani program ini selama dua bulan.

“Seterusnya, pada fasa kedua, 10 daripada 20 syarikat itu akan dibawa menjalani program selama empat bulan.

“Pihak MTDC akan berusaha membimbing semua peserta di dalam program ini agar teknologi atau penyelidikan mereka dapat di komersialkan,” katanya selepas merasmikan Program Pengkomersialan Harta Intelek Cohort 2, tahun 2023 di Amansari Hotel, Nusajaya, di sini pada Ahad.

Tambah beliau, dengan adanya program pengkomersialan seperti itu, permohonan paten tempatan akan meningkat dan lebih banyak teknologi dan inovasi dapat dikomersialkan.

“Hasrat kami sangat tinggi untuk syarikat tempatan dan usahawan-usahawan tempatan ini berjaya, “Kerana kita yakin bahawa syarikat-syarikat tempatan ini, tahap (produk) teknologi tempatannya tinggi, tetapi mereka tak tahu bagaimana nak pergi ke pasaran.

“Jadi kita berasakan (program) Pengkomersialan Harta Intelek ini adalah salah satu jalan untuk kita bawa teknologi mereka ini naik ke satu tahap yang lebih tinggi, iaitu menembusi pasaran baru dan membesarkan hasilnya. Itulah hasrat kita,” tambah beliau.

Pihak MTDC akan berusaha membimbing semua peserta di dalam program ini agar teknologi atau penyelidikan mereka dapat di komersialkan.- Foto Astro AWANI

Sementara itu, Pengarah Eksekutif PUJB, Mohd Radzi Mohd Amin berkata, pelaksanaan program turut melambangkan kesungguhan kerajaan negeri dalam mengoptimumkan penggunaan teknologi sebagai sumber ekonomi baharu, yang berselari dengan Agenda Johor Maju menjelang 2030.

“Terutamanya kalau kita dapat lihat kebanyakan usahawan ini terdiri daripada generasi muda atau Gen-Y yang memang orang katakan bidang teknologi ini sebahagian daripada kepakaran mereka.

“Di negeri Johor melalui pihak Bahagian Perancangan Ekonomi Negeri (BPEN) memang peka terhadap perkara ini, dan memang memberikan ruang yang besar buat usahawan, “Terutamanya kepada generasi muda untuk meningkatkan penggunaan teknologi, khususnya dalam syarikat mereka,” jelasnya.

Program Pengkomersialan Harta Intelek Cohort 2, yang dilaksanakan di Amansari Hotel Nusajaya, Iskandar Puteri akan berlangsung bermula Jun hingga Disember 2023, Dengan pengisian merangkumi bengkel Awareness on IP Commercialization, proses penilaian dan diagnosis, serta proses pemindahan dan pengkomersilan teknologi.